Detta betyder titlarna: Diplomerad och Certifierad coach

ACC, PCC, MCC – vi reder ut frågetecken

Vilken coach ska du välja? ACC? PCC? MCC? Kan man vara både diplomerad och certifierad coach? Vad är skillnaden?

Det råder en viss förvirring kring förkortningar och beteckningar på coacher. Det hjälper inte att yrkestiteln ”coach” inte är skyddad. Vem som helst kan kalla sig coach. Just därför är det extremt viktigt att du gör din läxa innan du väljer att investera i coachingen och kollar upp vilken utbildning coachen har. Risken är annars att du hamnar i händerna på någon som bara har sett ett par YouTube-videor och därefter börjat kalla sig coach.

Till en början var jag själv väldigt förvirrad när jag letade efter utbildningar. Efter mycket läsning bestämde jag mig för en utbildning hos CoachCompanion. Det är det första utbildningssteget – man blir diplomerad coach. Då får man 65 utbildningstimmar och har minst 15 klientsamtal. Därutöver behöver man klara en examination för att få sitt diplom.

diplomerad certifierad coach
Jag är både diplomerad och certifierad coach!

Man kan vara både diplomerad och certifierad coach

Att gå en diplomeringsutbildning hos en ICF-ackrediterad aktör är ett första steg mot att bli professionell certifierad coach. Man ansöker om det hos ICF (International Coaching Federation) efter att ha gått sin certifieringsutbildning och klarat sina examinationer.

För att sammanfatta: man går alltså från diplomerad till certifierad coach.

ICF:s kategorisering av titlar (diplomerad) certifierad coach

(För att understryka, notera att ICF inte har ”diplomerad coach” som en av sina kategorier till skillnad från svenska aktörer, exempelvis CoachCompanion).

ICF kategoriserar coacher enligt följande:

  • Associate Certified Coach (ACC) – (betecknas som Certifierad coach i Sverige). För att erhålla titeln krävs 60+ utbildningstimmar och 100+ klientsamtal.
  • Muntlig och skriftlig examination. Professional Certified Coach (PCC). För att erhålla titeln krävs 125+ utbildningstimmar och 500+ klientsamtal.
  • Master Certified Coach (MCC). För att erhålla titeln krävs 200+ utbildningstimmar och 2.500+ klientsamtal.

Jag hoppas att jag har kunnat sprida lite ljus i den här dimman av alla förkortningar.

Jag ligger väldigt nära PCC i utbildningstimmar, och målet är såklart att bli PCC inom de närmsta åren! Det sägs att tiden går fort när man har roligt, så jag är övertygad om att jag är där snart.

Det är värt att notera att det finns många fantastiska coacher som inte har dessa certifiringar. Vidare är det viktigt att tänka på att bara för att en coach har kommit långt i sin ICF-karriär så betyder det inte att hen passar dig. Sammantaget är det viktigaste att kemin mellan er stämmer! Jag är övertygad om att det viktigaste är att man trivs med varandra. Oavsett om vi pratar om ett samarbete med en diplomerad eller en certifierad coach!

Som tidigare nämnts, jag är en professionell certifierad coach (ACC ICF). Jag vill erbjuda dig chansen att prova på coaching. Därför erbjuder jag alltid ett första kostnadsfritt samtal á ca 2 timmar där vi båda kan känna efter om vi vill samarbeta.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.