Heter det coaching eller coachning?

Här är en undersökning från LinkedIn om det heter coaching eller coachning

Från första dagen på min coachingutbildning har jag jag försökt reda ut denna fråga. Ska jag säga ”parcoaching” eller ”parcoachNing”? ”Relationscoaching” eller ”relationscoachNing”?

Vad säger andra coacher?

Det är vanligt att frågan lyfts när man pratar med andra coacher. Med andra ord, både coaching och coachning används av både coacher och deras klienter.

Vad är det rätta ordet för att hjälpa andra att nå sina mål, utveckla sina färdigheter eller förbättra sitt liv på något sätt. Är det coaching eller coachning? Varifrån kommer förvirringen?

För att undersöka frågan har jag genomfört en undersökning på LinkedIn. Nedan ser du resultaten:

Vad säger Svenska Akademien?

Det engelska ordet ”coaching” är det mest använda och accepterade ordet för detta yrke, och är också det ord som används i de flesta sammanhang där det finns internationella kopplingar. ”Coachning” är dock ett mer svenskt alternativ, som ofta används i Sverige. Språkrådet rekommenderar ”coachning” och det är också detta alternativ som lyfts i Svenska Akademiens ordlista.

Vad säger ICF?

ICF Sverige (den svenska branchorganisationen för professionellt utbildade och certifierade coacher) använder dock ordet ”coaching”. Även för mig ligger ordet mer naturligt i munnen, och det är det ordet jag använder.

Sammanfattning

För att sammanfatta, så anses både coaching och coachning vara korrekta och används av professionella inom branschen. Det är viktigare att fokusera på en persons erfarenheter, utbildning och färdigheter, än på om de använder ordet ”coaching” eller en coachning.

Så vad som är det rätta ordet – coaching eller coachning – beror helt på personliga preferenser och sammanhanget. Vad som är viktigast är att hitta en coach som har erfarenheter och utbildning som matchar dina mål och behov.

I slutändan spelar det ingen roll om det kallas coaching eller coachning, så länge du har en person som hjälper dig att nå dina mål och utvecklas som individ.

Vill du läsa mer om det? Jenny Tedjeza förklarar detta fenomen väldigt bra här.

Min undersökning hittar du här. Är du nyfiken på att prova coaching (eller coachning!) med mig?

Vill du veta vad mina klienter tycker om att samarbeta med mig? Läs gärna deras rekommendationer här.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.