Person eller problem? Att hantera känslor

Är du bra på att hantera dina känslor?

Bråkar du om samma problem med en viss person? Upplever du att någon av er har svårt att hantera känslor?

Kan det vara så att du bråkar med sambon om ekonomin? Med tonårssonen om kläderna på golvet?

Jag träffar många klienter som berättar att man bråkar om precis samma sak hela tiden. Till exempel om hur undanplockat det ska vara. Om vems ansvar det är att handla. Om barnuppfostran. Om sex. Om hur man använder sin tid.

Oftast kommer man inte fram till något. Istället eskalerar bråket och helt plötsligt handlar det inte om stöket i hallen utan om respekt och tillit. Orden ”alltid” och ”aldrig” finns ofta i anklagelserna. Att hantera sina känslor i stundens hetta kan vara svårt.

Bråkar ni om samma problem hela tiden? Lär er att hantera känslor mha coaching.

Nu vill jag att ni gör en övning. Tänk på det senaste bråket. Gå igenom det som har hänt och det som har sagts.

Föreställ dig nu att problemet är löst. Inget mera stök i hallen. Inga bråk om släktbesök och barnuppfostran. Skönt, eller hur? Gå och njut lite av den känslan.

Föreställ dig nu följande. Du får ett telefonsamtal.

Du får veta att personen som du hade konflikten med inte längre finns i ditt liv – hen gick bort eller valde att säga upp kontakten med dig.

Försök att minnas den känslan.

Den säger dig något om hur du bör agera i nästa (eventuella) bråk.

Denna övning kan ge dig en viktig insikt och kanske kommer känslan hänga kvar nästa gång du hamnar i konfliktsituationen. För många kan det behövas ytterligare hjälp för att åstadkomma en förändring och lära sig att hantera känslor. Om man arbetar med en relationscoach så kan man dessutom lära sig att prata om konflikten och förhoppningsvis komma fram till en lösning som fungerar för båda.

Att prata om relationsproblem kan vara svårt. Många är skamsna över att inte kunna hantera sin relation.

Jag vill påstå att alla par har problem. Men det är bara de som vågar erkänna det och är villiga att arbeta med problemen som klarar av att hålla ihop och njuta av sin relation. Som Philip Diab säger i ”Vi eller Aldrig”:

Coaching är inte för dem som behöver det utan för dem som vill ha det.

Philib Diab

Att lära sig att hantera känslor kan ta tid. Det finns ingen lösning som passar alla. Därför utgår jag som coach alltid från individen och paret. Är du nyfiken på hur coachingen kan hjälpa din relation, så boka gärna en tid för en första kostnadsfri session med mig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.