Vad är den vanligaste orsaken till otrohet?

Vad är den vanligaste orsaken till otrohet? Kåthet för män och behov av bekräftelse för kvinnor, enligt vissa studier.

Otrohet är ett svårt ämne att diskutera, och ofta berör paret ämnet endast väldigt lätt och bara i början av relationen. Det är dock viktigt att förstå vad som kan orsaka otrohet i relationen och hur man kan minska riskerna för den.

Även lyckliga människor är otrogna.

Esther Perel

Otrohet förekomer i många relationer, även i de lyckliga. Enligt vissa forskningsresultat löper varje förhållande upp til 70% risk att drabbas av otrohet. Andra studier visar att 38% av gifta män har varit otrogna och 23% av kvinnor. Låt oss titta på de vanligaste orsakerna till otrohet.

Det finns många olika teorier kring vad orsakar otrohet. Följande brukar dock nämnas när man pratar med dem som har gjort snedsteget. För män brukar den främsta orsaken vara de fysiska känningarna och för kvinnorna behov av bekräftelse. Andra orsaker som nämns är spänning, förälskelse, jakten på ett ”nytt jag”, ”det bara hände”.

Hur kan man då minska risken för att dessa orsaker ska uppkomma?

Otrohet är inte oundvikligt. Genom att medvetet arbeta med er relation kan du och din partner undvika otrohetens hjärtesorg och upprätthålla ett hälsosamt och lyckligt förhållande.

Ett av de viktigaste stegen som ett par kan ta för att förhindra otrohet är att stasta på att stärka relationen. Detta innebär bland annat att ta sig tid att lära känna varandra på djupet och förstå varandras behov och önskningar. Det är viktigt att kunna prata öppet och ärligt om sina känslor och kunna uttrycka sin sårbarhet för varandra. Det är också viktigt att regelbundet avsätta tid för varandra.

Hur förhindrar ni orsakerna till otrohet?

Att prata om otrohet är känsligt. Samtidigt kan den föra er närmare varandra.

Snedsteget kan få långsiktiga konsekvenser för förtroendet i ett förhållande. Speciellt om det är svårt att förstå och ta till sig orsakerna till otroheten.

Upplever ni att ni behöver hjälp med att ta samtalet vidare så hjälper jag er mer än gärna. Boka ett första kostnadsfritt samtal via knappen nedan.

Här kan du lyssna när Ester Perel pratar om ämnet.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.