Varför leder sex till barn som skapar sexkatastrof?

coach
Under parcoaching pratar man ofta om hur sex har förändrats sedan man har fått barn. Coaching kan hjälpa er att hitta tillbaka till varandra.

Eftersom jag erbjuder coaching till par så kommer just den här frågan ofta upp, även om den fomuleras olika. Det är många par som har upptäckt att samlivet förändras under småbarnsåren. Att sex har blivit mer sällsynt eller tråkigare efter att man har skaffat barn. Och att det inte ”bara” handlar om en trötthet.

Varför resulterar sex i att det föds barn, vilket i sig leder till en samlivskatastrof hos par?

En sevärd TED Talk av Esther Perel tar upp frågan. Jag upplever att många småbarnsföräldrar har ställt sig den frågan. Och även om jag inte har något svar att erbjuda, så pratar jag gärna med mina klienter om vad man kan göra åt det.

Är det rimligt att förvänta sig att sex inte förändras efter att man har fått barn?

Många par klarar av dessa år med småbarn utan att förlora varandra, till exempel genom att acceptera läget och vänta ut. Samtidigt är frågan hur mycket av passionen som finns kvar när dessa år är förbi. Är det ens rimligt att ha passionen kvar? Är det ens klokt att hoppas att att sexet förblir detsamma som under tiden före man har skaffat barn?

Andra par försöker bota tristessen genom otrohet av varierande grad. Medan det fungerar för en del par, så slår det sönder tilliten och i förlängningen relationen för andra par.

Vad kan man göra?

Först och främst så är det viktigt att ställa sig frågan vad man vill med relationen. Hur man ser på den framöver. Varför är det viktigt att hålla passionen vid liv? Och börja med ett ge ett ärligt svar, åtminstone till sig själv.

Först därefter kan man fundera på vidare steg.

Dessa frågor kan vara svåra att diskutera med sina vänner och ibland även med sin partner. Däremot kan en utomstående, till exempel en parterapeut eller parcoach hjälpa.

Sopa inte frågorna under mattan. Alla kommer vinna på att reda ut frågorna.

Som par- och relationscoach har jag haft många samtal om just detta fenomen. Jag har hört många historier om hur paren förändrar sin syn på samlivet och vad det gör med relationen. Jag har fått höra många förklaringar till att det sker. Och jag har också hört längtan och sorg under dessa samtal. Längtan efter varandra, efter närhet, efter att känna sig som en vuxen, sexig, åtrådd individ (och inte en förälder) och sorg över det man tror sig ha förlorat. Med andra ord har jag också sett många sörja både relationen, passionen och samlivet. Som tur är så har jag också sett många par hitta tillbaka till varandra!

Att ta hjälp av en professionell parcoach kan hjälpa er att ta ett första steg mot det ni läntar efter. Coaching är inte terapi, utan man utgår från nuet och tittar framåt. Just därför kan det fungera så väl för att ta de första stegen till att hitta tillbaka till varandra, möjligen på ett nytt sätt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.