Coaching handlar om dina tankar och känslor

Vill du prata om dina tankar och känslor?

Jag vill avmystifiera coaching. I korthet handlar coachingprocessen om att prata om sina tankar och känslor och använda insikterna för att åstadkomma en förändring.

Anledningen till att jag tycker att detta behöver skrivas är att jag träffar många som inte känner till vad coaching är och tycker att det låter flummigt.

Vanliga myter om vad coaching är

Ibland får människor en felaktig bild från filmer eller teaterföreställningar (tänker inte minst på föreställningen Chefen på Malmö stadsteater som förvisso var rolig men förlöjligade yrket).

Andra tänker på coacher inom idrotten: (före detta?) idrottsstjärnor som står och hejar på sina adepter och ger råd om tekniker.

Även om det finns en del likheter med idrottscoachingen och det som teaterföreställningen beskrev, så finns det ännu fler skillnader. Vad gäller det sistnämnda, så är det sant att coachen inte ger några råd och skapar en kreativ process tillsammans med klienten. Vad gäller likheter med idrottscoachingen, så handlar det om ett osvikligt stöd och en tro på klientens förmågor och potential.

En annan bild som många har av coachingen är att man gör ”spirituella övningar” och använder ”rökelser och oljor” (dessa ord kommer från en bekant). Inget kan vara mer fel.

Dina tankar och känslor i fokus

Vad händer under ett coachingsamtal? Vilka steg kan du förvänta dig av din coach? Vad betyder att prata om sina tankar och känslor, och vad kan det leda till?

Tankar och känslor är det man prtar om under ett coachingsamtal

Coachen är din samtalspartner. Hen ser det du inte ser, men kanske känner. Coachen hjälper dig att ta fram dina styrkor och börja använda dem. Därutöver hjälper hen dig att sätta ord på dina mål och drömmar och bygga upp strategier för att uppnå dessa. Dessutom tvingar hen dig att konfrontera rädslor och gamla sanningar.

En coach är din spegel. Ärlig, direkt men också tyst; hen håller ert samtal hemligt. Det är viktigt att veta att coachen inte heller för några anteckningar.

Coachen har inga svar. Coachen ger inga råd. Däremot ställer hen många (ibland obekväma) frågor.

Under att samtal kommer du få göra ett flertal övningar. Kanske kommer du hitta en symbol för dina tankar och känslor. Det är möjligt att du och coachen kommer arbeta tillsammans för att ta fram en tydlig bild. Troligen kommer ni göra en visualiseringsövning som kommer skapa ett ännu större djup och en starkare koppling till det du tänker och känner.

Om du är nyfiken på att utforska dina tankar och känslor och få en större förståelse för dig själv eller dina relationer så är du varmt välkommen att boka ett första kostnadsfritt samtal med mig.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.