Fem kärleksspråk – vilket är ditt?

Förstår ni varandras kärleksspråk? Det finns fem kärleksspråk.

Vilket av de fem kärleksspråk talar du? Oach varför är det viktigt att förstå?

Jag träffar många par som är inte känner till de 5 kärleksspråken.

Många upplever att deras partner inte visar tillräckligt mycket kärlek, eller inte ser kärleken man själv visar. Känner du igen dig? Vad beror detta på i så falla?

En av förklaringarna skulle kunna vara att du och din partner har olika kärleksspråk.

Vad är då ”de fem kärleksspråken”?

Det handlar om en är en teori som beskriver de olika sätten vi uttrycker och tar emot kärlek och omtanke i våra relationer. Teorin, som utvecklades av Dr. Gary Chapman, beskriver fem grundläggande kärleksspråk:

  • kärleksgåvor
  • kärleksord,
  • kärlekshandlingar
  • tid tillsammans
  • fysiskt närhet.
Vilket av de fem kärleksspråk talar du?

Varför är detta viktigt?

Det är viktigt att förstå sitt eget kärleksspråk och det av din partner, eftersom detta kan hjälpa till att förbättra kommunikationen och stärka banden mellan er.

Många bråk uppstår för att man inte förstår varandras språk. Ett vanligt exempel är ett den ena partnern visar sin kärlek genom fysisk beröring, medan den andra uppskattar kärlekshandlingar mer. Då blir det en krock, där ingen känner sig sedd eller uppskattad.

Därför kan det vara klokt att diskutera hur man fungerar och vad man föredrar mest.

De fem kärleksspråken – en kort förklaring

Kärleksgåvor handlar om (ofta symboliska) gåvor som visar att personen att hen är uppskattad. Det kan handla om små konkreta fysiska saker såsom chokladask, blommor men också saker med mer symbolik som exempelvis en födelsedagstårta.

Kärleksord inkluderar komplimanger, uppmuntran och positiv feedback. Om din partner talar detta kärleksspråk så är hen troligen extra mottaglig för kärleksfulla ord och uppskattar verkligen att höra hur mycket hen är älskad. Det kan handla om ord som ”Vad vacker du är idag”, ”Tack för att du tog hand om disken” eller ”Jag älskar dig!”

Kärlekshandlingar är handlingar som visar omtanke och stöd. Om din partner talar detta kärleksspråk så uppskattar hen troligen extra mycket om du hjälper till med exempelvis göra middag, hjälpa till med hushållsarbete eller stötta hen för att nå hens drömmar och mål.

Kvalitetstid/tid tillsammans innebär att verkligen vara närvarande och ha uppmärksamhet på din partner, utan distraktioner eller avbrott. Om din partner talar detta kärleksspråk uppskattar hen verkligen när hen får kvalitetstid med dig, oavsett om det är att måla om huset eller mysa i soffan, så länge ni är tillsammans.

Fysisk närhet inkluderar kramar, kärleksfull beröring och sexuell närhet. Om din partner talar detta kärleksspråk uppskattar hen verkligen när hen får fysisk närhet och kärleksfull beröring från dig.

Vilket av de fem kärleksspråk talar du? Att förstå sitt eget kärleksspråk och det av sin partner kan vara avgörande för att bygga en stark och lycklig relation. Genom att visa omtanke och kärlek på din partners kärleksspråk, kan du komma närmare din partner och skapa en relation med färre konflikter.

Sammanfattning

Att förstå ditt eget kärleksspråk och språket av din partner kan hjälpa er för att bygga en stark och lycklig relation. Genom att visa omtanke och kärlek på din partners kärleksspråk, kan du komma närmare din partner och skapa en relation med färre konflikter.

Viktigt att tänka på

Teorin om de fem kärleksspråken ska ses precis som den är – en teori. Ingen relation är så simpel att man ska kunna lösa alla problem genom att känna till varandras kärleksspråk. Istället bör man se teorin som en öppning, som en dörr till vidare diskussioner.

Det är viktigt att fokusera på att förstå de djupare behoven och önskningarna bakom varje kärleksspråk och se till att varje partners behov tillgodoses.

Det är viktigt att inte begränsa sig till ett enda kärleksspråk och att det är möjligt att tala flera av dem på samma gång. Dessutom är det viktigt av att vara flexibel och anpassningsbar i din relation, så att du och din partner kan förstå och uppskatta varandras kärleksspråk, oavsett hur de förändras över tid.

Med andra ord, var nyfiken på din partner! Försök att lära känna hen: vad gillar hen, vad är svårt för hen, vad uppskattar hen extra mycket?

Till slut vill jag betona att alla relationer har sina utmaningar, men att det är möjligt att övervinna dem genom öppen kommunikation, empati och en vilja att arbeta tillsammans. Att vårda och arbeta för att öka passionen i din relation, oavsett hur länge ni har varit tillsammans bör inte heller glömmas bort.

Känner du att du skulle behöva prata med en relationscoach om det?

Vill du veta vad mina klienter tycker om att samarbeta med mig? Läs gärna deras rekommendationer här.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.